rss
2

Vi publicerade fel uppgifter

Att ha fel är aldrig roligt. Att som journalist publicera uppgifter som är felaktiga är bland det värsta man kan göra i det här yrket. Som webbjournalist prioriterar man ibland snabbheten, men det får aldrig leda till rena faktafel. Ändå var det precis det som hände mig i förra veckan, och det här inlägget är inget annat än en rejäl pudel.

Vad gäller då saken? Jo, i onsdags (21/3) publicerade vi på Lärarnas tidning listor med lönestatistik för olika lärargrupper. De visade de tio kommuner med högsta och lägsta löner samt de högsta medellönerna för varje lärarkategori. Det var med de lägsta lönerna det gick fel. Jag såg inte att lägsta-listan i mitt underlag var sorterad så att de högsta lägstalönerna kom överst, inte de lägsta. Mitt fokus låg på att få det att se snyggt ut på nätet, och någonstans bland alla siffror föll den viktiga faktakollen bort.

Jag vill härmed be de kommuner som på det här viset utpekades som låglönekommuner om ursäkt. Det kommer en rättelse även i den tryckta tidningen. På webben är listorna korrigerade och vi har publicerat en rättelse i anslutning till samtliga. Förhoppningsvis når det här blogginlägget ytterligare några av dem som tog del av den ursprungliga publiceringen.

Jag vill rikta ett stort och hjärtligt tack till den läsare som uppmärksammade oss på att lägsta-listorna på webben inte stämde med uppgifter i den tryckta tidningen. Engagerade läsare som du gör vår journalistik bättre.

Till dig som läser detta vill jag säga: om du upptäcker felaktigheter i våra tidningar eller på webben – tveka aldrig att höra av dig. Vi är mycket måna om att det ska bli rätt.

Hör gärna av dig om annat också – idéer kring vad vi borde skriva om, tankar som väckts när du läst en artikel, något du är upprörd över… Om du vill att även andra besökare ska kunna ta del av dina åsikter kan du skriva en artikelkommentar till artikeln på webben, så publiceras den i anslutning till texten.

Att jag väljer att skriva ett blogginlägg om den här händelsen är, förutom ytterligare en möjlighet att nå de som tog del av de felaktiga listorna, en fråga om öppenhet och förtroende. I nätets barndom hände det att webbtidningar korrigerade felaktigheter utan att berätta om det, så att det verkade som att den nya versionen var den som alltid funnits. Det är inte att vara ärlig mot sina läsare, och jag vill hävda att det snarare riskerar att leda till journalistförakt.

Det är första gången på de snart två år som lararnasnyheter.se funnits som vi går ut med en rättelse. Jag hoppas att det kommer dröja lång tid till nästa gång, och det på grund av att vi inte begår fler sådana här misstag. Men OM vi gör det, då kan jag lova att du får veta det.

Om Lotta Holmström

Webbredaktör på Lärarnas Nyheter och bloggare i olika sammanhang sedan 1998. Tror på det livslånga lärandet och möjligheter med ny teknik.
Fler inlägg av

  • Anonym

    Ni visar prov på stor journalistisk integritet och hederlighet. Fel kan alla göra, men det är hur man hanterar dem som blir det bestående intrycket.

  • Anonym

    Så här ska ett misstag hanteras. Se och lär, myndigheter, företagsledningar och andra medier.