rss
3

Att mötas och lära av varandra

En bild från ett lärarmöte, TeachMeet, i våras. Foto: Lotta Holmström

Idag hålls flera mässor och skolkonferenser i Sverige. Jag har rapporterat en del från Skolforum, och framförallt från The Cage, som jag tycker är ett spännande gräsrotsinitiativ för att förändra skolan både inifrån och utifrån. Ikväll är det dessutom EdCamp, en lärarträff på okonferensformatet.

Det är kanhända lätt att tro att det handlar om en klubb för de redan invigda, när begrepp som TeachMeet, TheCage och EdCamp används. Du har säkert också sett dem skymta förbi i nyhetsflödet. För lärare som inte är så aktiva i sociala medier kan det kanske tyckas svårt att ta till sig.

Vad är de här engelskklingande evenemangen egentligen, vad handlar det om? Och är de till även för den som inte befinner sig på Twitter eller Facebook hela tiden?
Ja, det är egentligen något så enkelt och självklart som mötesplatser där lärare kan träffas och dela med sig av sina kunskaper med varandra, diskutera olika frågor och utvecklas. En del handlar om ikt, men långt ifrån allt. Finessen med okonferenser är att det är deltagarna som sätter agendan, så det är mer eller mindre upp till dig själv vad det ska handla om.

Jag var på min första okonferens för drygt två år sedan – Sweden Social Web Camp, eller SSWC som det också kallas. Även där en krånglig förkortning som kan verka uteslutande, men det handlar verkligen om att inkludera alla. SSWC gick av stapeln på en ö i Blekinge skärgård, och riktade sig till de som jobbar med webben på olika sätt. I en vacker och avslappnad miljö diskuterades allt från riktiga tekniska nördigheter till framtidens journalistik. Det är ett format som inbjuder till samtal och nya möten.

Lärarna som jag genom åren har träffat på olika TeachMeets, även det en form av okonferenser där vem som helst får anmäla sitt intresse att hålla i en kort presentation, har verkligen utvecklats. Flera som kom och lyssnade det första året höll presentationer vid nästa tillfälle, och de har bildat ett starkt nätverk som sedan får nytt liv hela tiden på Twitter. Där kommer de sociala medierna in, men de är alltså inte en förutsättning för att komma på en lärar-okonferens, tvärt om poängterade läraren Per Falk att EdCamp är öppet för alla lärare när jag och kollegan Niklas Arevik träffade honom idag – se klippet nedan.

Om Lotta Holmström

Webbredaktör på Lärarnas Nyheter och bloggare i olika sammanhang sedan 1998. Tror på det livslånga lärandet och möjligheter med ny teknik.
Fler inlägg av