rss
0

Norge är bättre

Även i ett litet rikt land inträffar tragedier. Statsministern, och egentligen alla norrmän, har sedan den 22 juli fått uppmärksamhet för sitt lugn och sitt mod. De har visat att de sörjer tillsammans, men också att de är stolta över allt det andra som Norge är.

Visst har landet sina problem, liksom Sverige. Men det finns skillnader. En av dem är att Norge har en utbildningsminister som talar om estetiska ämnen i skolan. Jag har inte hört vår utbildningsminister göra det någon gång. Jag kan ha fel, men jag tror att han skjuter över allt som har med kultur att göra på kulturministern. Hon talar gärna om kultur och entreprenörskap, men vad hon vill med de estetiska ämnena i skolan, vet jag faktiskt inte.

Norge har valt en annan väg, det kände vi i redaktionen hela tiden när vi var i Norge i våras, för att göra temanummer i alla våra tre tidningar. De tar sin kultur på allvar. De förstår att det är viktigt för skolungdomar att ha estetiska ämnen på schemat. Om det är för att norrmän är stolta över sin kultur och vill föra vidare kulturarvet, eller om det är för att eleverna blir kreativa, lär sig samarbeta och se saker från olika perspektiv, det vet jag egentligen inte. Jag vet bara det som jag nyss skrev: vår utbildningsminister har, mig veterligen, aldrig talat om estetiska ämnen.

Jag önskar honom en resa västerut.

Om Annika Dzedina

Chefredaktör på tidningarna Bild i skolan, Fotnoten och Slöjdforum. Gillar att diskutera viktiga saker och att spela bastuba.
Fler inlägg av