rss
0

Skolan om fem år?

I dag den 28 juli är jag åter på kontoret. Jag är ensam hör på tidningsavdelningen, ganska skönt faktiskt. På måndag kommer flera, nästa måndag ytterligare några. Det är också kul!

Har bara en fundering: hur ser skolan ut om fem år? Vilka kommer att arbeta där? Jag träffade en gymnasielärare förra veckan som har sagt upp sig från jobbet. I höst ska han jobba lite grann på Nobelmuseet och ta emot barn och ungdomar och berätta för dem om museet och om Nobel, antar jag. Han tycker att det ska bli skönt att slippa ”allt det andra” som lärare måste ta hand om: betygsättning, utvecklingssamtal, ifyllande av papper, föräldrakontakter…ja ni vet. Allt som tillkommer. Men det han är mest trött på, tror jag, det är att så lite tid går att ägna åt ämnesundervisning i dag. Det är så mycket annat. Som elevernas sociala samspel, elevernas tillvaro över huvud taget, så mycket som händer i livet. Och lärarna måste ta hand om det, lärarna ska självklart, tycker jag, ta hand om det. Men de ska ju undervisa också. Hur ska de hinna? Det känns som om skolan ska ta hand om allt från mobbning till hur man knyter en slips.

Samtidigt höjs kraven: svenska elever har halkat efter, nu måste vi komma ikapp! Det är det som är budskapet i dag. Det är säkert helt sant, men om lärarna nu säger att de inte har tid för undervisning, hur ska då eleverna få mer och bättre kunskap?

Kanske blir det så att om några år kommer det finnas en skola där man lär sig att umgås med varandra, lär sig regler och socialt samspel, och där man också får tala ut om det som är jobbigt eller roligt eller spännande i livet. När man vill ha en experts kunskap går man till exempel till ett museum eller konserthus eller laboratorium, där en ämneskunnig person berättar om saker och ting. Lärarna tar hand om elevernas sociala liv.

Ja, inte vet jag, jag har ingen aning. Skolan måste nog i alla fall tänka till, både vad gäller kunskap och lärarnas ”kringarbete”. Och vad är egentligen kunskap?

Det kan man fundera på.

Nu ska jag ta ett dopp vid Lärarbryggan. Fortsatt trevlig sommar!

Om Annika Dzedina

Chefredaktör på tidningarna Bild i skolan, Fotnoten och Slöjdforum. Gillar att diskutera viktiga saker och att spela bastuba.
Fler inlägg av