rss
1

Datorerna delar Sverige

Foto: Lotta Holmström

Häromveckan besökte jag mässan Framtidens lärande i Nacka. Där samlades lärare, IKT-pedagoger och andra intresserade för att nätverka, lära av andra och dela med sig av egna erfarenheter av IKT i undervisningen. Lärare berättade hur de använder Facebook för att läsa om andra världskriget, datorsimuleringar i NO och hur datorspel får skoltrötta elever att tända till.

Det var otroligt inspirerande att se lärare som sjuder och bubblar av kreativitet och idéer och som verkligen driver skolutvecklingen framåt!

Men det finns också ett annat Skolsverige. När jag frågar lärare på mässan hur de arbetar med datorn i undervisningen får jag olika svar. Jag pratar med lärare som arbetar på en–till–en-skolor och bloggar, facebookar och använder wikisar tillsammans med stora och små elever. Jag träffar lärare som har smartboards där de kan använda Youtube och nyhetsmedier på nätet direkt i klassrummet.

Men jag träffar också en lärare som lite generat tillstår att hon inte använder datorn särskilt mycket. Inte för att hon inte vill, men för att hon inte kan.

På hennes gymnasieskola finns nämligen bara en datorsal på 1000 elever. Hon måste boka salen långt i förväg och kan definitivt inte räkna med att den finns ledig när hon behöver den. Hon drömmer om att kunna använda datorer i sin undervisning och tror att det skulle utveckla pedagogiken. Men som det är nu kan hon inte ens be eleverna att mejla in sina skoluppgifter eller söka på nätet.

Jag vet att hon inte är ensam. Medan vissa kommuner och skolor satsar stort på en–till–en, en dator per elev, så finns det otaliga skolor runt om i landet som har brist på datorer. Skolor med gamla tröskverk till datorer som eleverna knappt kan använda och inte räcker till och där lärarna själva får trängas och dela dator med fem–tio kollegor.

Jag ser ett Skolsverige som delar sig alltmer. Och jag undrar vad som händer med dem som halkar efter.

Vad tror du?

Om Maria Lannvik Duregård

Reporter på Alfa och Origo, tidigare gymnasielärare i svenska och historia. Tycker att lärare har världens viktigaste yrke.
Fler inlägg av

  • http://oceangroup.se/ konferens göteborg

    Tack för att
    dela dina bästa minnen …. Jag gillar din
    blogg.