rss
1

Bra eller dåligt med färre utbildningsorter?

Konstfack fick avslag och Stockholms universitet har inte sökt examensrätt för att utbilda slöjdlärare. Uppgivenheten är stor, jag har hört ryktas om ett upprop för slöjd, mot att pedagogisk slöjdutbildning försvinner från Stockholm.

Rätt att examinera bildlärare fick fyra högskolor/universitet. Tio sökte.

Jag skulle tro att de flesta som fått avslag söker igen. Men om de inte skulle söka och framförallt, om de söker men inte får examensrätter – vad innebär detta för den pedagogiska slöjden och bilden? Inom fem år går många slöjdlärare i pension och redan i dag finns det många pedagogiskt outbildade.

Utbildningsministern brinner för utbildning och har infört legitimation och förbud mot att anställa lärare utan lärarutbildning. Att då bara fyra av tio platser fått rätt att utbilda bildlärare, och att det kanske inte kommer att finnas utbildade slöjdlärare i Stockholm att få tag på, rimmar illa. Alltfler ungdomar ägnar sig åt att skapa musik, bild och hantverk. Ofta är dessa ämnen de mest populära i skolan och konsten att tänka kreativt premieras på framtidens arbetsmarknad, enligt alla prognoser.

En glädjande nyhet är att Göteborgs universitet fick rätt att examinera teaterlärare. Äntligen!

Musikhögskolan i Örebro fick inte examensrätt för musik år 7-9 och gymnasieskolan. En chock, säger utbildningsansvarige.

En tanke slår mig: kanske är det rätt med färre utbildningsorter? De som kommer in då kanske bara är de allra mest motiverade, som är säkra i sitt hantverk och lysande pedagoger?

En annan tanke: det är få som utbildar i till exempel musik för lägre åldrar; grundlärarna kan ha läst ämnet i en termin och sedan undervisa i detta gigantiska ämne. Borde det finnas ämneslärare även för de yngre barnen, som då kan få kvalificerad bild- och musikundervisning av lärare som har läst respektive ämne i flera år?

Eller har jag fel nu? Det här med utbildning, legitimation, examensrätter, ämneskunskaper kontra pedagogiska kunskaper är komplicerat. Tycker i alla fall jag. Vad tycker du?

Om Annika Dzedina

Chefredaktör på tidningarna Bild i skolan, Fotnoten och Slöjdforum. Gillar att diskutera viktiga saker och att spela bastuba.
Fler inlägg av